Leven

Mijn leven draait om vier passies: taal, kunst, reizen en natuur. Mijzelf uitdrukken is daarin essentieel: door schrijven, fotografie en keramiek.

Ik heb ook vele levens. Tot halverwege 2002 werkte ik als communicatiemanager (PR, marketing, educatie) voor verschillende natuur- en milieuorganisaties en gemeentelijke overheden. In 1997 besloot ik echter (nog meer? opnieuw?) mijn hart te volgen en zette ik mijn eigen atelier op voor het maken van keramische sculpturen en objecten.

Parallel daaraan legde ik mij toe op het schrijven. Zo ben ik van 2000 tot 2015 verbonden geweest aan keramisch magazine KLEI. Bij dit vakblad voor amateur en professional werkte ik als redactievoorzitter, eindredacteur, redacteur en schrijver van talloze artikelen, niet alleen interviews, maar ook technische artikelen. Voor dit tijdschrift organiseerde ik tevens lezersworkshops en – in samenwerking met keramiekcentrum Tiendschuur in Tegelen – thematentoonstellingen, in combinatie met tijdschriftspecials en catalogi, onder meer over moderne keramiek in Denemarken, België en Mashiko c.q. Japan. Bovendien gaf en geef ik lezingen daarover.

Sinds begin 2015 werk ik voor het digitale keramiekmagazine de kleine K. Daarnaast publiceer ik incidenteel in het Duits-/Engelstalige keramiektijdschrift Neue Keramik/New Ceramics. Tevens redigeer ik regelmatig (technische) boeken op het gebied van keramiek en vertaal ik artikelen vanuit het Engels, Duits en Frans.

Mijn teksten reiken ook buiten het keramisch werkveld; zo heb ik opdrachten uitgevoerd voor gemeentelijke overheden, ngo’s, bedrijven, tekstbureaus en particulieren. En af en toe schrijf ik verhalen… – voor volwassenen en kinderen. En ik blog…

Wat betreft mijn keramisch werk ben ik autodidact. Ik volgde talloze cursussen en workshops, zoals anatomie, sculpturaal, decoratie, mallen maken, raku, rookstook, majolica, porselein, papier/perlietklei (o.a bij Netty Janssens, Patty Schilder, Jean-François Delorme, Matthias Ostermann, Ana Rosenzweig, Fritz Roßmann, Eva Koj, Barbro Åberg). En ik maakte vele reizen, met onder meer een artist-in-residency in Rufford, Engeland, en verschillende reizen naar Duitsland, België, Frankrijk, Denemarken, Spanje, Japan en de VS, voor het voeren van interviews en het bezoeken van keramische regio’s, galerieën en musea.

Ik maak voor mijn keramische werken gebruik van verschillende technieken en kleisoorten, als papierklei, rookstook, porselein. Ik ben regelmatig te vinden op keramiekmarkten in Nederland en Frankrijk. Recent had ik een solotentoonstelling bij Theemaas, Rotterdam en nam ik deel aan een groepstentoonstelling bij Beelden in Gees.

Fotografie is een oude liefde. Gebruikte ik mijn foto’s aanvankelijk vooral ter ondersteuning van mijn artikelen en verhalen, steeds meer zijn daar ‘vrije’ foto’s bij gekomen, waarbij het vastleggen van een bepaalde sfeer voor mij belangrijker is dan technische perfectie.

Artist statement

Zowel in mijn beelden als in mijn artikelen en verhalen probeer ik de essentie te vangen van wat mensen beweegt, letterlijk en figuurlijk. Daarbij voel ik me aangetrokken tot de donkere zijde van het bestaan: geteisterde levens, getormenteerde zielen.

Ook mijn andere, niet-sculpturale werken vertonen een donkere toets. Het gerookstookte werk ademt een desolate sfeer uit. Fraai verstild. De schoonheid van vergankelijkheid.

Mijn ‘vrije’ natuur- en landschapsfoto’s ademen eerder een impressionistische sfeer uit, soms wat zwaarder van toon, dan weer wat dromeriger of lichtvoetiger. Even verstild.

 

Download bio